Startsida   Bo & äta   Aktiviteter   Konferens   Tävlingar   Resor   Hitta hit & kontaktMattila   - fältgentianor, brudsporrar och slåtterblommor blommar

Torsdagen den 5 juli är det kl 8 +20,  halvklart och soligt. Värmen fortsätter.

På Midsommarafton hissades en flagga för Finnskogen, så nu vajar Finnskogens flagga i Mattila...
Vi tackar för alla trevliga besök under midsommarveckan!
Förra veckan blev slåtter av åkrarna klart i Juhola och åtgärder på gärdsgården hanns också med. Kavelbroarna blev klara i början på denna vecka.
Nu pågår en Finnskogskurs genom Karlstads universitet med Gabriel Bladh som kursledare.

Bokning
Länk till bokning av boende

Du kan själv boka boende, mat med mera i Mattila. Välkomna!

Söndagsbuffé
Söndagen den 8 juli serveras Söndagsbuffé, kl 12-15
. OBS! Ny tid.

 Mattila Grand Prix
Mattila Grand Prix i orientering genomfördes 29-31 maj 2018 för 11:e och sista gången. Arrangemanget ändras något till nästa år och då blir Mattila än mer en mötesplats för orienterare,
Mattila Orienteering Meeting (MOM).
Resultat från MGP 2018 finns på nedanstående länk.

2017 genomfördes Mattila Grand Prix för 10:e gången. Det blev ett lyckat arrangemang.Tre nya kartor användes i Mattila och kartan i Svullrya var reviderad härom året.
Resultat finns på
http://www.tsok.se/veteranol/Program/Program.htm
 
 


Djärvt järvbesök
I slutet av mars månad hade vi besök av en järv i Mattila. Den knallade mellan husen och var bl a på trappan till Mattila finngård (Kontoret i Mattila).
 Mattila Ski Marathon söndagen den 4 februari

36:e Mattila Ski Marathon blev skidpropaganda. Mycket snö, soligt väder, fina skidspår och trevligt arrangemang... Resultat enligt länk nedan. Vandringspriserna, 2016-2018, hamnade hos Kristina Lycke och Andreas Blohm.


Länk till resultat Mattila Ski Marathon 2018Skidspår...

När det är vinter prepareras skidspår med den pistmaskin som användes för att preparera skidspåren vid Skid-VM i Falun, "från skid-VM i Falun till Mattila". Klicka här
för att se en karta över skidspåren i Mattila  och när de senast preparerades, banprofil, var du befinner dig samt hur långt det är mellan markerade punkter på banorna.
Information om "Karin och Ole Eides Minnesstuga". Presentation... Ny hemsida är på gång...!För Finnskogen!!!
I Mattila är vi för Finnskogen med själ och hjärta, att den brukas men inte förbrukas. 
  Vi värnar vårt unika område Finnskogen - naturen, kulturen,
tystnaden... 
Regionen Finnskogen behöver ytterligare stärkas. En flagga för Finnskogen kan vara ett led i detta och en karta som exakt visar Finnskogens utbredning!


Vinterbilder från Flachau i Österrike


Skidresan till Österrike
31 mars - 8 april 2018 blev på många sätt en lyckad resa.
Skidresa till Österrike 30 mars - 7 april 2019

Nästa år är det 25:e året som vi gör en skidresa till Österrike med boende
med boende på hotell Tirolerhof. Ett jubileum som kommer firas på olika sätt.
Välkommen med! / Nu är bokat 22 av 43 platser i bussen
plus reseledning (chaufförer och reseledare) 5 platser.
Länk till reseprospekt för nästa resa 2019 
 

 Vinter och skidspår i MattilaVintertid... 

har Mattila ett omfattande spårsystem för skidåkning, som sträcker sig ända in i Norge till Løvhaugen och Rotbergssjön. Gångna vintern fanns det som mest 17 mil längdspår. Vi satsar hårt på att ha välpreparerade längdspår, både för klassisk åkning och fristil. Spåren prepareras med pistmaskin.


Mattilamäki...
I fjol var det fokus på vårt nya stugområde Mattilamäki. Där har vi sedan i slutet av 2016 tagit fem nya stugor i bruk utöver de tolv stugor som blev klara i slutet av 2014. Två privata stugor blev också klara. Två tomter har sedan tidigare sålts medan fem finns kvar till försäljning. När dessa 7 tomter är bebyggda är hela området klart med totalt 21 stugor. Du som vill veta mer om möjligheterna där kontaktar oss på telefon +46 560 25060.
                                                                                                   Aktuellt...
Vi är nu klara med etapp 2 av 3 etapper för utbyggnad av stugområdet Mattilamäki. Det är stuga 18, 19 och stuga 1-5 som blivit klara.
Nu startar etapp 3, sista etappen, då sju tomter skall bebyggas. Två av dessa sju tomter är sålda.


Söndagsbuffé

Söndagen den 8 juli serveras Söndagsbuffé kl 12-15. OBS! Ny tid!!! Nu är det Sommarbuffé med bl a motti och fläsk, grillat m m. Priset är 120 kr.

Telefon

1.) Telefon 0560 - 250 60
Upplysningar, bokning boende, mat (Kurt Eide). 
2.) Telefon 076 - 763 50 65
Svar på allt möjligt (Ing-Marie Rönnbäck).


Slåtterblommor finns både i Mattila och Juhola


Väderprognoser...
1. Mattila finns här 
2. Kvarntjärnsberget, intill Lorttjärn ~ 2611 meter väster om Mattila finns här
 
3. Moldhaugaklintsrøysa, riksröse efter gränsen ~ 4423 meter sydväst Mattila finns här
 

 
Mattila Bike Marathon 2017
Mattila Bike Marathon genomfördes för fjärde gången lördagen den 2/9 2017. Det blev nytt deltagarrekord igen med 108 deltagare. Arrangemanget blev det bästa hittills.
Resultat 2017
Inbjudan  

Mattila Bike Marathon genomfördes för tredje gången lördagen den 3/9 2016. Det var 106 deltagare vilket var nytt rekord. Arrangerande Mattila Idrottsklubb och Løvhaugen Velforening ville ge någonting tillbaka till cykelsporten. Därför gavs en del av vinsten till Stiftelsen Ride Clean.

Både banan  och upplägget har blivit mycket uppskattat! Detta motionslopp på cykel med start och mål i Mattila och vätskekontroll i Løvhaugen, Norge har kommit för att stanna.
Ett tack till deltagare, funktionärer och alla övriga som stöttat arrangemanget!
Resultat 2016
Länk till inbjudan 2016
Resultat 2015 FILM Mattila Bike Marathon 2015
Deltagare 2014 Bilder 2014


Mattila Resor
Följ med på skidresa till Österrike våren 2019. Sju hela skiddagar till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Boende på högklassiga Hotel Tirolerhof vid foten av backarna i Flachau.
Bokning och reseprospekt, tel 0560-250 60 eller info@mattila.se. Länk till reseprospekt. Läs mer om hotellet på hemsida: https://www.facebook.com/tirolerhof
Det blir också en flygresa till Spanien i höst, till Andalusien, Granada, Almunecar, Solkusten...
Länk till mer information om Mattila Resor.

 
Sommarbilder från Österrike (klicka på för att se större bilder)

 
 
Vinterbilder från Österrike
Kurser i Mattila...
Det arrangeras flera kurser i Mattila. Kontakta oss i Mattila, tel 0560 - 250 60 eller info@mattila.se,
för mer information.


24-26 augusti         Yoga och vandring                            Ing-Marie Rönnbäck och Kurt Eide
Asyra
Nästa tillfälle blir i augusti 2018.Mattila Triss
___________

- Mattila - en plats som det känns att lämna. Ett ställe för avkoppling, kurser, läger och i övrigt vad som önskas.
- Mattila - ett möte mitt på Finnskogen. Vänligt och varmt, vackert och vilt.
- "Move on" i Mattila - för förhöjt mänskligt medvetande.Mattila Ski Marathon

Söndagen den 4 februari 2018 genomfördes 36:e Mattila Ski Marathon på ordinarie bana med gemensam start kl 10.00. Tack för all positiv respons! Ett särskilt tack till er alla som deltog. Vi var först med skidtävling över maratondistansen.

Länk till resultat Mattila Ski Marathon 2018

 

 


Foto,KrissWihlborg


                                                                                                                                      

Mattilamäki - vackert och funktionellt!
Lördagen den 24 maj 2014 öppnade vi en varm
och vacker plats toppen
av Mattilamäkiområdet. Det är i det nya stugområdet, där vi hade byggstart 24 juli och taklagsfest den 14 augusti. Nu är 7 "Mellanstugor/ Välitalo" klara. Stugorna blev bättre än vad vi hoppats på - vackra och funktionella. Den 27 december  2014 flyttade första gästerna in i en av dessa stugor och sedan var det fullbokat utöver vintern i dessa stugor. Vi har också börjat med 5 st "Storstugor/Isotalo" som
nu är klara. Den 30 december 2016 hade vi första gästerna i dessa stugor. I sommar blev två privata stugor klara, så nu återstår sju privata stugor i området för att det skall bli totalt 21 stugor i Mattilamäki.

Nytt soligt stugområde - Mattilamäki   Vi har påbörjat satsningen mot ett nytt stugområde i Mattila, Mattilamäki. Det blir 21 stugor fördelade på tre områden i sydsluttningen mot Svarttjärn, Mustalampi. Ett soligt område intill vatten med badplats och bastu, vandringsleder, skidspår och nära Mattila, 300 m väster om Mattila. Stugorna blir privatägda, ekologiskt byggda och fiber in i stugorna för data, TV - "second home". Den 2 juli 2012 tittade vi på området och såg hur det kunde användas. Meningen är att allt på berörd fastighet (åkrar. ängar, stenrösen) som hör till finntorpet Mellanbråten (Väliaho) skall iordningställas. Den 18 juli besöktes området av stadsarkitekten i Torsby. Den 31 augusti 2012 startade avverkning och markplanering i området. Den 19 september sparades blåsippebacken, en brant sydsluttning bakom finntorpet Mellanbråten (Väliaho). En blåsippebacke som folk kommer resa långväga för att uppleva. Flera har redan besökt toppen på Mattilamäki, MaLink, för att med milsvid utsikt se blånande berg, dalar och glittrande vatten. Förutom fantastiska natur- och kulturupplevelser andas området en andlig dimension. Man blir betagen av området... Ljust och ett lyft på många sätt.

Beträffande stugorna finns två olika storlekar att välja på (Välitalo - Mellanstugan och Isotalo - Storstugan). Vi utgår från stugor i Mattila.
12 stugor byggs av Mattila Fritid AB och 9 stugor blir privata. Det finns med andra ord möjlighet att bli stugägare i Mattila. Det finns också möjlighet till ett 5-årigt hyresavtal på någon av de 12 stugorna som Mattila Fritid bygger. Idag finns kvar 4 tomter och 1 nyttjanderätt.

Se kartbild över Mattilamäki med stugorna inritade.
Se vy från området mot sydväst + mer information (från ett julkort).
Se montagebild över området.

55-årsjubileum i Mattila 1961-2016
Den 26 mars 1961 invigdes Mattila skidstuga. Det är nu 57 år sedan. Mattila är Nordvärmlands äldsta turistanläggning. Läs mer

Granngården Juhola, som blev länets första kulturreservat år 2001.

restaurang

"Mat-til-a restaurang" är öppen. Beställningar på telefon 0560- 250 60, 250 65. Välkommen!  

 

 

Boende/mat
I Mattila finns
210 bäddar fördelat på 34 stugor.    
Vi har flera boendealternativ - timmerstugor, lägenhet och nya stugor.
Vi har byggt ut restaurangen. 14 nya stugor har uppförts i ett nytt område, Mattilamäki, 300 m väst om Mat-til-a
restaurang. Sju
ytterligare stugor  kommer byggas i detta område.
Läs mer  
  Aktiviteter
Mattila är känt för sina välpreparerade skidspår. Vi kan erbjuda varierande skidåkning, både i enkel eller tuff terräng. Här är det perfekt att ladda för Vasaloppet. Våra rökstugekvällar är populära då vi  åter upplever gamla tider Finnskogen.
Läs mer 
Konferens/grupper
Vi tar emot företag, träningsgrupper och andra grupper att bo och äta på anläggningen. Den utbyggda restaurangen har ökat kapaciteten för konferenser och grupper avsevärt.
Läs mer
  Tävlingar
Mattila IK arrangerar skid-, cykel-, och orienteringstävlingar. Skidloppet Mattila Ski Marathon genomförs varje år i februari.   
Läs mer
Resor
Mattil
a Resor är ett litet reseföretag som anordnar resor till spännande resmål. Vi har ett begränsat antal resor varje år, men med desto mer personlig service och anpassning enligt Era önskemål.
Läs mer 
 

CleanTel
Här kan du kan köpa CleanTel för att förstärka kroppens skydd mot mobiltelefoners strålning.  Läs mer Hit Counter